Tonke Dragt
Auteur van De brief voor de koning

Alles van Tonke Dragt

Tonke Dragt

Om haar leerlingen die ze tekenles gaf stil te krijgen, verzon Tonke Dragt verhalen. Deze verhalen werden gepubliceerd en al snel daarna kwam haar eerste boek, Verhalen van de tweelingbroers. Onmiskenbaar is dat Tonke Dragt vooral bekend is geworden met De brief voor de koning. Maar ook De zevensprong verwierf grote bekendheid en zou later een van de bekendste televisieseries voor kinderen uit de jaren tachtig worden. 
En niet alleen in eigen land is Tonke Dragt een succesvol schrijfster. In Spanje en Duitsland vliegen haar boeken over de toonbank, maar ook in Japan, Italië, Frankrijk, Indonesië en Denemarken is haar werk verkrijgbaar. 

Onze boekentips

De verhalen van Tonke Dragt zijn lekker spannend en avontuurlijk! Op dit moment spreken deze twee boeken ons het meeste aan.

Populaire boeken van Tonke Dragt

Populaire auteurs

Over Tonke Dragt

Tonke Dragt (1930) werd geboren in Nederlands-Indië en zat tijdens de oorlog opgesloten in een Japans interneringskamp. In deze periode begon zij met het schrijven van korte verhalen. Na de oorlog emigreerde het gezin naar Den Haag en Dragt studeerde daar aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Eind jaren 50 schreef ze haar eerste verhalen voor het tijdschrift Kris Kras. Deze verhalen vielen op en al snel raakte ze in gesprek met uitgeverij Leopold.

Boeken

Begin jaren 60 verschenen haar eerste boeken. Al enkele jaren later in 1962, haar meesterwerk, De brief voor de koning. Dit boek won 40 jaar na dato een prijs voor het allerbeste kinderboek allertijden. Het boek werd verfilmd en trok vele mensen naar de bioscoopzalen. Maar er verschenen nog vele andere boeken van haar hand. De meest recente is het Prentenboek van de Kinderboekenweek in 2007: Wat niemand weet, geïllustreerd door Annemarie van Haeringen.

Prijzen

Voor haar meesterwerk ontving Dragt in 1963 de onderscheiding voor het Kinderboek van het jaar, de voorloper van de Gouden en Zilveren Griffels. In 2004 ontving ze voor datzelfde boek de Griffel der Griffels, een zeer bijzondere prijs uitgereikt ter gelegenheid van de 50e Kinderboekenweek. Dit boek werd gekozen uit alle Gouden Griffel winnaars (1955 t/m 2004).

Vergelijkbare boeken

Koning van KatorenDe Kinderboekwinkel Tip

Koning van Katoren

Door: Jan Terlouw
€ 16,99
Kruistocht in spijkerbroekDe Kinderboekwinkel Tip

Kruistocht in spijkerbroek

Door: Thea Beckman
€ 17,99
Andersen

Andersen

Door: Hans Christiaan Andersen
€ 29,99
De kinderkaravaan

De kinderkaravaan

Door: An Rutgers van der Loeff
€ 16,99
Misschien wisten zij alles

Misschien wisten zij alles

Door: Toon Tellegen
€ 29,99
Oorlogsgeheimen filmeditie

Oorlogsgeheimen filmeditie

Door: Jacques Vriens
€ 12,50
Mio, mijn Mio

Mio, mijn Mio

Door: Astrid Lindgren
€ 14,99
De Grijze Jager 1 - De ruïnes van Gorlan

De Grijze Jager 1 - De ruïnes van Gorlan

Door: John Flanagan
€ 12,99