Roald Dahl
Beroemdste kinderboekschrijver ter wereld

Alles van Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl (1916-1990) is misschien wel de bekendste kinderboekenschrijver in de wereld. Vele verhalen van deze Britse schrijver zijn verfilmd, maar ze worden ook nog iedere dag gretig gelezen. Elke lezer heeft zijn eigen favoriet: Matilda, Sjakie en de chocoladefabriek, De Griezels, De tovervinger of misschien toch De GVR. Zijn boeken zijn fantasierijk, hebben vaak een rafelig randje en onverwachte wendingen. De kinderen in de verhalen worden net als de volwassenen niet gespaard. Geen zoetsappigheid of onbenullige zaken, maar grote gevaren, brute onrechtvaardigheid en onbegrensde humor. Bijna even populair als de verhalen zijn de illustraties van Dahls vaste illustrator Quentin Blake. Beide ontvingen vele prijzen voor hun werk. In 2016 worden de boeken van Dahl uitgegeven met een nieuw omslag.

Onze boekentips

Wat een meesterverteller is Roald Dahl! Zijn bizarre personages en bijzondere verhalen zijn geweldig bedacht en spreken ieder kind (en volwassene!) nog steeds aan. Dit zijn onze favorieten.

Populaire schrijvers

Over Roald Dahl

Dahl werd in 1916 geboren in Llandaff, te Wales. Vanaf zijn achtste ging Roald naar verschillende kostscholen in Engeland. Hij wilde dokter worden, maar het leren trok hem niet zo. Daarom zocht hij het avontuur op: hij trad in 1934 dienst bij Shell en werd uitgezonden naar Afrika. In WOII was hij piloot bij de RAF. Maar na een ongeluk in 1941 werd hij afgekeurd. Dahl begon verhalen te schrijven voor de krant, voor kinderen en volwassenen. Toen al waren deze humoristisch en donker.

Verhaaltjes voor het slapengaan 

Dahl trouwde twee keer en met zijn eerste vrouw Patricia Neal kreeg hij vijf kinderen. Voor het slapengaan las hij zijn kinderen zijn zelfgeschreven verhalen voor. Dahl schreef al zijn boeken (25 stuks) in een klein schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden, vlak bij Londen. Op Matilda was hij het trotst en de inspiratie voor zijn derde boek Sjakie en de chocoladefabriek kreeg hij op school toen een chocoladeproducent dozen met nieuwe chocola naar de leerlingen stuurde om te laten testen. Dahls verhalen zijn geschreven vanuit het kind, waarbij de volwassenen de slechteriken zijn. Maar er zit altijd minstens één goede volwassene in het verhaal, als tegenhanger. 

Bekroonde boeken

Dahl won drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury: voor Matilda (1989), Ieorg Idur (1991) en De Minpins (1993). En hij ontving maar liefst vijf keer een Zilveren Griffel: voor De fantastische meneer Vos (1972), Daantje, de wereldkampioen (1977), Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meijer (1979), De Griezels (1982) en De GVR (1984).

Boeken van Quentin Blake en vergelijkbare boeken

Mr Stink

Mr Stink

Door: David Walliams
€ 17,95
Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars

Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars

Door: Quentin Blake
€ 16,99
Schatkist van Quentin Blake

Schatkist van Quentin Blake

Door: Quentin Blake
€ 24,95
Costa Banana 1 - De gruwelijke generaalDe Kinderboekwinkel Tip

Costa Banana 1 - De gruwelijke generaal

Door: Jozua Douglas
€ 14,99
Tante TroelaDe Kinderboekwinkel Tip

Tante Troela

Door: David Walliams
€ 17,95
Broodje rat

Broodje rat

Door: David Walliams
€ 15,95
Oma boef

Oma boef

Door: David Walliams
€ 15,95
De verschrikkelijke badmeesterDe Kinderboekwinkel Tip

De verschrikkelijke badmeester

Door: Jozua Douglas
€ 14,99