Paul van Loon
Griezelig leuke kinderboeken

Alles van Paul van Loon 

Paul van Loon

Paul van Loon is al jaren enorm populair als schrijver van kinderboeken. Hij begon ruim dertig jaar geleden met schrijven en heeft inmiddels meer dan 100 titels op zijn naam staan. Met zijn opvallende verschijning, altijd in het zwart en met zonnebril, is hij een van de meest herkenbare kinderboekenschrijvers van Nederland. Zijn boeken schrijft hij voor kinderen van 7 tot 99 jaar. Kinderen in binnen- en buitenland kennen de series Dolfje Weerwolfje en De griezelbus. Van Loon vindt het vooral belangrijk dat kinderen met zijn boeken lekker kunnen griezelen. Maar wel met humor! 

Onze boekentips

De Griezelbus, Dolfje Weerwolfje of Foeksia de miniheks. Het zijn allemaal geweldig populaire series! Van al zijn boeken zijn deze twee titels op dit moment onze favoriet.

Populaire boeken

Series

 • Dolfje Weerwolfje
  Het beroemdste weerwolfje in Nederland!
  Meer lezen >

 • Foeksia de miniheks
  Een ondeugend heksje met een hart van goud
  Meer lezen >

 • De griezelbus
  Rijd je mee naar de Andere Werkelijkheid?
  Meer lezen >

 • Leeuwenkuil
  Verhalen uit een geheime boomhut
  Meer lezen >

Verhaaltjes bedenken

Opgeleid als illustrator weet hij goed de verbeelding van kinderen te prikkelen. Hij had nooit de intentie om boeken te gaan schrijven maar hij bedacht altijd wel verhaaltjes bij de tekeningen die hij maakte. Toen hij in 1977 een van zijn verhalen opstuurde naar een krant, bleken de lezers zo enthousiast dat de krant Van Loon aanspoorde meer te gaan schrijven.

De boeken

Titels als Superdolfje en Weerwolfbende behoren tot de meest bekende boeken van Van Loon. Maar ook de boeken uit de series Foeksia de miniheks en De Griezelbus worden door een grote schare fans verslonden. Maar liefst tien keer wist Paul van Loon de Prijs van de Nederlandse Kinderjury in de wacht te slepen.

Films

Van zijn boeken zijn er inmiddels drie bioscoopfilms gemaakt: De Griezelbus, Foeksia de Miniheks en Dolfje Weerwolfje. Ook zijn er theatervoorstellingen en vele gadgets ontwikkeld. Daarnaast was er in 2013 een televisieserie gebaseerd op de boeken Paniek in de Leeuwenkuil, Een weerwolf in de Leeuwenkuil en Lang leve de Leeuwenkuil. Kinderen krijgen ook na het lezen van al deze boeken kennelijk nog geen genoeg van zijn verhalen!

Populaire boeken van Dolfje Weerwolfje 

Populaire boeken van Foeksia de miniheks

Populaire boeken van De griezelbus

Vergelijkbare boeken

Superhelden.nl (deel 1)De Kinderboekwinkel Tip

Superhelden.nl (deel 1)

Door: Marcel van Driel
€ 16,99
Koning van KatorenDe Kinderboekwinkel Tip

Koning van Katoren

Door: Jan Terlouw
€ 16,99
Het geheim van de afgebeten vingersDe Kinderboekwinkel Tip

Het geheim van de afgebeten vingers

Door: Rindert Kromhout
€ 13,99
Ik weet een mop!

Ik weet een mop!

Door: Erik van Os
€ 9,99
Een eng huis

Een eng huis

Door: Jozua Douglas
€ 9,99

Over Dolfje, Foeksia, de Griezelbus en de andere series

De boeken van Van Loon zijn mateloos populair en zijn doelgroep is lekker ruim: kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar kunnen wel een boek van zijn hand vinden dat bij hen past. Zo is de reeks "Foeksia de miniheks" zeer geschikt voor kinderen vanaf 5 à 6 jaar. Het zijn stuk voor stuk leuke voorleesverhalen. Voor kinderen tussen 7 en 9 jaar valt er het meest te kiezen. Zowel de serie "Dolfje Weerwolfje", "De Griezelbus" als de reeks "Paniek in de Leeuwenkuil" richten zich op deze leeftijd. Maar ook tieners kunnen genieten van zijn schrijfkunsten: de spannende serie "Raveleijn", die Van Loon schrijft in samenwerking met de Efteling, is enorm leuke leesvoer voor deze leeftijd. 

Historie

Paul van Loon werd in 1955 geboren. Als kind al hield hij enorm van spannende, griezelige verhalen. Vroeger waren die er nog niet echt voor kinderen, dus las hij de spannende boeken voor volwassenen over Graaf Dracula bijvoorbeeld. Toen hij ouder was volgde hij een opleiding tot illustrator. Hij publiceerde zijn werk eerst in kranten, maar toen hij langzamerhand steeds meer tekst bij zijn illustraties verzon, ontwikkelde hij zich tot schrijver. Zijn grote doorbraak kwam in 1991 met De griezelbus. Van Loon schrijft zijn boeken bij voorkeur laat in de avond of ’s nachts, dat past goed bij de sfeer van zijn verhalen. Inmiddels zit hij al 25 jaar in het vak en zijn zijn boeken al vele malen bekroond. Dat kinderen van 7 tot 99 jaar zijn boeken verslinden, blijkt uit dat er bijna geen jaar voorbij gaat waarin hij niet geselecteerd wordt voor de Kinderjury. In 2008 werd de schrijver zelfs geridderd en benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau!

Zonnebril

Wie aan Paul van Loon denkt, ziet direct de schrijver met de zwarte zonnebril voor zich. Denk maar eens na, heb jij hem ooit zonder gezien? In interviews beantwoordt hij geen vragen meer over zijn bril. Hij schijnt hem dag en nacht te dragen en er doen vele verhalen erover de ronde. Misschien is hij een vampier, heeft hij rode ogen… Niemand die het weet! Niemand weet overigens ook welke kleur ogen Paul van Loon eigenlijk schuilhoudt achter die beroemde zwarte zonnebril. 

Zijn boeken

Een van zijn eerste boeken, Boven op tante Agaat, verscheen in 1983 en de verhalen zijn na 25 jaar nog lang niet op! Inmiddels heeft hij meer dan 125 titels op zijn naam staan. Veel van de personages komen voor in verschillende verhalen of hebben zelfs hun eigen reeks. Beginnende lezers kunnen bijvoorbeeld kennismaken met de figuren Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks. De liefhebbers van echte griezelavonturen kunnen zich wagen aan de Griezelbus-reeks. Behalve superspannend zijn de boeken van Van Loon ook humoristisch. Hij noemt zijn verhalen zelf ook wel 'grumorverhalen', een combinatie van gruwel en humor. En omdat de meeste avonturen zich afspelen op of rond school kunnen kinderen zich goed inleven.

Dolfje weerwolfje

Stel je voor: op de dag van je zevende verjaardag word je wakker en merk je dat je niet meer het kind bent dat je altijd was maar dat je veranderd bent in een wolf, een weerwolfje om precies te zijn. Het overkomt Dolfje Spaan en dan wordt alles anders. Met deze geweldige opening begon in 1996 de serie Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. In 1998 won Dolfje Weerwolfje voor het eerst de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en in 2011 werd Dolfje Weerwolfje uitgeroepen tot de grootste kinderboekenheld door kinderen tussen de 4 en 14 jaar! De wereld van het kleine witte weerwolfje en zijn vrienden Noura, Timmie, Valentijn, neef Leo en opa weerwolf beperken zich niet tot de (ruim twintig) boeken. Er is een musical, een tijdschrift, een film en er is zelfs een app waarin je Dolfje Weerwolfje door het bos kan laten rennen.

De Griezelbus

De mysterieuze schrijver P. Onnoval rijdt rond met zijn ‘Griezelbus’ en nodigt tijdens de Kinderboekenweek een schoolklas uit om mee aan boord te gaan. De kinderen stappen in en Onnoval begint zijn griezelige verhalen te vertellen. Wat de kinderen niet weten, is dat Onnoval op slinkse wijze hen probeert in zijn macht te krijgen. Gelukkig zijn de kinderen niet alleen slim, maar ook moedig en telkens zijn ze Onnoval te slim af. Het eerste boek van De Griezelbus verscheen in 1991 en werd opgevolgd door nog zeven andere boeken. In 2001 werd het boek bewerkt tot een musical en in 2005 volgde een film. Vertalingen verschenen en het internationale succes groeide. De boeken over De Griezelbus zijn vertaald in het Engels, Litouws, Deens, Koreaans en Japans.

Foeksia

Kwark de tovenaar woont in een Heksenbos. Op een dag vindt hij een ei en uit dat ei komt een piepkleine miniheks. ‘Papa!’ zegt het miniheksje. ‘Ik noem je Foeksia,’ zegt Kwark de tovenaar blij. Foeksia is heel stoer, hartstikke ondeugend, helemaal nergens bang voor en bijzonder nieuwsgierig. Ze vliegt rond op een handvegertje en tovert stiekem uit het spreukenboek van haar vader. Dat is niet de bedoeling en zo komt Foeksia in allerlei hilarische situaties terecht. In 1978 vloog Foeksia het hoofd van Paul van Loon binnen. Hij schreef de verhalen en illustrator Thé Tjong-Khing tekende haar op. Uitgeverij Leopold geeft sinds 2012 de verhalen van Foeksia opnieuw uit met illustraties van Saskia Halfmouw. Inmiddels zijn er verhalen om voor te lezen of voor de beginnende lezer om zelf te lezen.

Meester Kikker

Ieder kind fantaseert vast weleens hoe het zou zijn als hij of zij een dier was. Maar voor Meester Frans is het geen dagdroom: hij verandert namelijk zo nu en dan echt in een kikker! Hij vertelt het aan de kinderen uit zijn klas. Eerst geloven ze hem niet, maar wanneer de meester voor hun neus van gedaante verandert, moeten ze hem wel geloven. Wanneer blijkt dat meester Frans in gevaar is, komen de kinderen in actie. Het komische boek getiteld Meester Kikker verscheen voor het eerst in 1995 en in 2016 is het boek verfilmd met Jeroen Spitzenberger en Georgina Verbaan in de hoofdrollen. 

De Leeuwenkuil

De ouders van Daniël en Suzina hebben een dierentuin. Midden in die tuin hebben de twee een geheime boomhut gebouwd: De Leeuwenkuil. Van daaruit kunnen ze alles overzien en iedereen in de gaten houden. In de boeken maken Daniël en Suzina spannende momenten mee. Want zeg nu zelf, is een dierentuin niet de perfecte plek voor een avontuur? Er zijn verschillende boeken in de reeks verschenen, die ook voor de beginnende lezer goed te lezen zijn. Het eerste boek Paniek in de Leeuwenkuil verscheen in 2004. Daarna volgden de boeken Leeuwenroof en Lang leve de Leeuwenkuil. In het boek Een weerwolf in de Leeuwenkuil komt er zelfs een bekend personage voor, namelijk Dolfje Weerwolfje! De boeken zijn de basis voor de populaire tiendelige televisieserie De Leeuwenkuil.

Raveleijn

In samenwerking met attractiepark de Efteling schreef Paul van Loon het boek Raveleijn. Het boek gaat over het gezin Woudenberg dat met vijf kinderen vanuit de stad verhuist naar een afgelegen, middeleeuws dorp aan de rand van een bos. Er gebeuren vreemde dingen. In het mysterieuze bos lijkt een groot geheim schuil te gaan. De kinderen gaan op onderzoek uit en vinden een oude poort. Wanneer ze daar doorheen gaan, verandert alles! Ze transformeren in volwassen ruiters en meegevlogen raven veranderen in paarden. Het is een sprookjesachtig avontuur, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De Efteling maakte een wervelende show na aanleiding van het verhaal. Kinderen stappen in de wereld van het spannende boek. De RTL4 zond in aanloop na de opening van deze attractie een twaalfdelige serie uit over het boek.

Films

Dankzij de verschillende boekverfilmingen worden de spannende verhalen over o.a. Dolfje Weerwolfje en Foeksia toegankelijk voor een nog groter publiek. De Griezelbus (2005), Foeksia de Miniheks (2010), Dolfje Weerwolfje (2011), de Raveleijn-televisieserie, de Leeuwenkuil-serie (2013). Het zijn allemaal stuk voor stuk succesvolle verfilmingen. In 2016 werd Meester Kikker een regelrechte bioscoophit en ontving zelfs een Gouden Film (een prijs die uitgereikt wordt wanneer een speelfilm 100.000 bezoekers weet te trekken). De Griezelbus werd in 2006 bekroond tot beste film op het International Children’s Film Festival in Chicago. In totaal zijn er al ruim 900.000 mensen naar de bioscoop gegaan om de verfilmde boeken van Paul van Loon te zien. 

Paul van Loon werkt samen met diverse illustratoren, zoals Hugo van Look en Els van Egeraat