Jacques Vriens
Van bevlogen leraar tot bestseller auteur

Alles van Jacques Vriens

Jacques Vriens

Jacques Vriens is een van de meest succesvolle kinderboeken-schrijvers van Nederland. Hij is vooral bekend geworden door zijn verhalen over Tommie en Lotje, zijn historische boeken, De Kinderen van het Kattenpleintje, de series over De Bende van de Korenwolf en Meester Jaap. Toen hij klein was, kon Vriens niet kiezen of hij nou toneelspeler, schoolmeester of schrijver wilde worden, dus werd hij het maar allemaal. Toneelspelen en schrijven doet hij nog altijd, voor de klas staat hij niet meer. 
In de afgelopen 38 jaar werden ruim 3,8 miljoen boeken van Jacques Vriens verkocht. Zijn allereerste boek uit 1976, Die rotschool met de fijne klas, werd maar liefst 20 keer herdrukt en in 1979 bekroond met de Zilveren Griffel.
Vriens woont in Zuid-Limburg met zijn vrouw. Hij heeft twee zoons en drie kleinkinderen.

Onze boekentips

Zo'n bevlogen leraar als Jacques Vriens zouden we allemaal wel gehad willen hebben! Gelukkig kunnen we genieten van zijn boeken. Ze zijn stuk voor stuk geschreven met humor en van de originele verhaallijnen kunnen wij geen genoeg krijgen! 

Populaire auteurs

 • Jan Paul Schutten

  Schrijver van informatieve kinderboeken
  Meer lezen >
 • Maren Stoffels

  Wil alleen maar schrijven!
  Meer lezen >
 • Jozua Douglas

  De grappigste meesterverteller
  Meer lezen >
 • Tosca Menten

  Schrijft de meest grappige kinderboeken
  Meer lezen >
 • Simon van der Geest

  Woordkunstenaar en Gouden Griffel winnaar
  Meer lezen >

Schrijven en toneelspelen

De inspiratie voor zijn verhalen haalde Jacques Vriens uit zijn eigen leven. Hij groeide op in een hotel met een toneelzaaltje. Daar speelde hij samen met kinderen uit de buurt toneel en al snel ontpopte hij zich als toneelschrijver. Vriens is nog altijd op en achter het toneel te vinden.  
Vriens werkte jarenlang met veel plezier als leraar op de basisschool en was 19 jaar lang schooldirecteur. In zijn vrije tijd schreef hij. Pas in 1993 besloot hij te stoppen met lesgeven en full-time schrijver te worden. Vriens was altijd bezig zijn leerlingen enthousiast te maken voor boeken en doet dat nog steeds. Van 2013 tot 2015 was hij de eerste kinderboekenambassadeur. 

Prijzen en de ridderorde

Vriens schrijft voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Hoewel zijn boeken vaak vrolijk van aard zijn, komen er ook serieuze onderwerpen als ziekte, kindermishandeling, echtscheiding, racisme of pesten aan bod. Dat zijn lezers dit waarderen blijkt wel uit de vele prijzen die hij ontving: diverse griffels en de Archeonprijs voor beste geschiedenisboek (voor Oorlogsgeheimen). In 2011 werd Vriens zelfs benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn verdiensten als auteur en zijn inzet als basisschooldirecteur. 

Verfilming

Ook op de tv en in de bioscoop is Jacques Vriens te vinden. Zijn populaire boeken, Achtste-groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen zijn beide verfilmd én allebei bekroond met een Gouden Kalf. Van Tien torens diep werd een tv-serie gemaakt.