Harmen van Straaten
Humoristische tekeningen en verhalen

Alles van Harmen van Straaten

Harmen van Straaten

Harmen van Straaten (1958) is een van de bekendste illustratoren en schrijvers van kinderboeken van dit moment. Hij woont en werkt in Amsterdam. Al sinds 1987 illustreert hij kinderboeken en een aantal jaren geleden begon hij ook als schrijver. In 2001 verscheen De liefste kusjes zijn voor jou, het eerste boek dat hij illustreerde én zelf schreef. Hij is vooral populair geworden door zijn boeken over Super Jan en zijn illustraties in de junior-reeks van De Kameleon van Fred Diks. Vaak zijn de illustraties met aquarel gemaakt, soms heeft hij ze volledig met pen gemaakt. Maar altijd zijn de illustraties van Harmen van Straaten grappig. Zijn boeken over Super Jan zijn een regelrechte hit geworden. Deze boeken gaan over Jan, een jongen die dol is op Superman.

Onze boekentips

Hiernaast vindt u onze Harmen van Straaten-boekentips. Dit zijn titels uit het gehele oeuvre van Van Straaten die op dit moment onze favorieten zijn!

Populaire boeken van Harmen van Straaten

Populaire auteurs en illustratoren

 • Ted van Lieshout
  Talentvolle en creatieve duizendpoot
  Meer lezen >

 • Annemarie van Haeringen
  Veelzijdig prentenboekenmaker
  Meer lezen >

 • Marit Törnqvist
  Illustratrice van toverachtige beelden
  Meer lezen >

 • Geronimo Stilton
  Fictieve schrijversmuis
  Meer lezen >

 • Thea Beckman
  Populaire schrijfster van avontuurlijke boeken
  Meer lezen >

Over Harmen van Straaten

Na een studie rechten ging Van Straaten aan de slag als docent, maar echt leuk vond hij dit niet. Naast zijn werk begon hij daarom met het illustreren van kinderboeken. Toen hij besefte dat daar zijn hart lag ging hij fulltime illustreren. Van Straaten is niet de enige illustrator in zijn familie: zijn oom Gerard van Straaten illustreerde jarenlang de kinderboekenreeks De Kameleon en zijn andere oom, Peter van Straaten, was cartoonist voor ondere andere Het Parool.

Vele boeken

Harmen van Straaten heeft meer dan 400 boeken geïllustreerd en is ook in het buitenland een veelgevraagd illustrator. Daarnaast heeft hij inmiddels meer dan 50 boeken zelf geschreven. Hij schrijft boeken voor alle leeftijden. Zo heeft hij schitterende prentenboeken op zijn naam staan, maar ook romans voor 12 jaar en ouder. Vanuit zijn studio in Amsterdam werkt Harmen van Straaten voor enkele uitgeverijen uit Nederland, maar ook België, Engeland en Duitsland. Zijn vertalingen zijn onder meer te lezen in het Duits, Belgisch, Koreaans, japans en Noors.

Prijzen

Van Straaten won De Gouden Appel van de Biënnale in Slowakije, een belangrijke internationale prijs voor illustratoren. De Gouden Penseel van Japan, de Sankei Children’s Book Award, ontving hij voor Een opa om nooit te vergeten. Zijn boeken werden driemaal getipt door de Nederlandse Kinderjury en hij schreef het Kinderboekenweekgeschenk 2013, Je bent Super… Jan!