Francine Oomen

Eerste hulp voor pubermeisjes

Alles van Francine Oomen

Francine Oomen

Francine Oomen is vooral bekend geworden door haar Hoe overleef ik-serie, waarvan er inmiddels vele delen zijn verschenen. De boeken zijn mateloos populair bij jonge meiden tussen de 9 en 13 jaar en beschrijven de belevingswereld van de vrolijke Rosa, een meisje dat in de pubertijd komt, gescheiden ouders heeft en in elk opvolgend deel ouder wordt. Fans van de serie herkennen zichzelf in de hoofdpersoon omdat ze gewone, alledaagse dingen meemaakt. 

Onze boekentips

Hoe overleeft uw pubermeisje de puberteit zonder de boeken van Francine Oomen? Hierbij onze twee favorieten!

Populaire auteurs

Over Francine Oomen

Francine Oomen werd geboren in Laren op 27 maart 1960. Ze verhuisde veel in haar leven (iets wat Rosa, de hoofdpersoon uit de Hoe overleef ik-serie ook doet). Na de middelbare school ging ze naar de Design Academy Eindhoven en nadat ze deze opleiding afgerond had, kon ze meteen aan de slag als freelance grafisch ontwerpster. Ze ging samenwonen en kreeg drie kinderen, een dochter en twee zoons. Oomen schrijft een beetje ‘met haar kinderen mee’: toen ze klein waren, maakte ze prentenboekjes en nu het pubers zijn, schrijft ze boeken over pubers!

Illustrator

Naast schrijfster is Oomen ook illustrator en ontwerper. Haar Lena Lijstje-boeken heeft ze zelf geïllustreerd. De vormgeving van de boeken doet ze ook vaak zelf, evenals leuke extra’s zoals agenda’s, etuis, kalenders, etc. De carrière van Oomen begon ooit toen ze dingen mocht ontwerpen voor Dick Bruna.

Prijzen

Francine Oomen heeft inmiddels over de 100 boeken op haar naam staan en heeft in de loop der jaren meerdere prijzen in de wacht weten te slepen. Zo won ze met haar Hoe overleef ik-boeken tot zes keer toe de Prijs van de Nederlands Kinderjury, won ze vier keer de Prijs van de Jonge Jury en drie keer de Hotze de Roosprijs.

Eerste boek 

In 1990 verscheen haar allereerste boek, Saartje en Tommie op de boerderij. Dit was een boek voor kleuters, maar niet veel later zou ze voor oudere kinderen gaan schrijven.

Vergelijkbare boeken

Liefde aan het hof van de tsaar (18)

Liefde aan het hof van de tsaar (18)

Door: Thea Stilton
€ 15,50
Project Prep

Project Prep

Door: Niki Smit
€ 15,50
MZZLmeiden MZZL meiden 1

MZZLmeiden MZZL meiden 1

Door: Marion van de Coolwijk
€ 9,99
GipsDe Kinderboekwinkel Tip

Gips

Door: Anna Woltz
€ 14,99
De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingenDe Kinderboekwinkel Tip

De waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen

Door: Andy Griffiths
€ 15,99
Dagboek van een muts 7 - Drama voor de cameraDe Kinderboekwinkel Tip

Dagboek van een muts 7 - Drama voor de camera

Door: Rachel Renée Russell
€ 15,50
Ik denk dat dit het einde is

Ik denk dat dit het einde is

Door: Maren Stoffels
€ 13,99
Is vriendschap 4ever

Is vriendschap 4ever

Door: Manon Sikkel
€ 10,00
Girl online

Girl online

Door: Zoe Sugg
€ 18,99
Brugklassers!

Brugklassers!

Door: Caja Cazemier
€ 15,00