Dick Bruna

Dick Bruna was een Nederlandse grafisch vormgever, illustrator en schrijver van kinderboeken. Hij werd bekend door zijn boeken over het lieve konijntje Nijntje dat in 2015 haar 60e verjaardag vierde. Met de verhalen die hij over haar bedacht, werd hij wereldberoemd.
De avonturen van Nijntje zijn op een simpele manier getekend waarbij hij alleen gebruikmaakt van primaire kleuren (rood, geel, blauw en groen). De tekeningen zijn zo herkenbaar en universeel, dat volwassenen en kinderen over de hele wereld Nijntje kennen. In 2011 verscheen Nijntje voor het eerst in het Russisch, de 50e taal waarin de boeken van Dick Bruna inmiddels zijn vertaald. De geestelijk vader van Nijntje werd vele malen onderscheiden en er zijn heel wat tentoonstellingen aan zijn werk gewijd. Dick Bruna overleed rustig in zijn slaap op 16 februari 2017.

Over Dick Bruna

Dick Bruna werd op 23 augustus 1927 geboren in Utrecht. In dezelfde plaats overleed hij 89 jaar later. Zijn vader stuurde hem naar Londen en Parijs om het uitgeversvak te leren, maar hij besloot ontwerper te worden. In plaats van als uitgever ging hij uiteindelijk als tekenaar aan de slag bij het familiebedrijf, uitgeverij A.W. Bruna & Zoon. Een opleiding volgde Dick Bruna niet, hij leerde zichzelf alles aan. In 1953 verscheen zijn eerste kinderboek. In datzelfde jaar trouwde Dick met Irene de Jongh waarmee hij drie kinderen kreeg. Zijn allereerste Nijntje-boek verscheen in 1955, gebaseerd op verhalen die Dick Bruna aan zijn eigen zoon vertelde. Omdat hij jurkjes leuker vond om te tekenen dan broekjes, werd Nijntje een meisje!

Nijntje, de boeken

De boeken over Nijntje (in sommige landen ook wel bekend als Miffi), zijn in opzet altijd hetzelfde: op de linkerpagina een illustratie, op de rechterpagina vier regels tekst, ook geschreven door Dick Bruna. In eerste instantie vonden de volwassenen het te weinig tekst, met veel te simpele illustraties. Maar kinderen waren er meteen helemaal weg van! Speciaal voor de kleine handjes van kinderen werd jaren geleden besloten de boekjes kleiner en vierkant te maken in plaats van rechthoekig. Bovendien kregen de boekjes een steviger omslag zodat ze wel tegen een stootje zouden kunnen.

Nog meer Nijntje

Over Nijntje Pluis zijn niet alleen dertig verschillende boeken verschenen, maar ook drie musicals en een bioscoopfilm gemaakt. Er is enorm veel Nijntje-merchandise verkrijgbaar dat door Mercis bv verspreid wordt. In Amsterdam en Maastricht is er zelfs een winkel met alleen maar Nijntje-producten: De winkel van Nijntje. En in Utrecht staat het dick bruna huis, een museum waar kinderen met Nijntje en haar dierenvrienden kunnen spelen, lezen en ontdekken. In heel 2015 werden er met diverse evenementen en acties Nijntjes 60e verjaardag gevierd.