Charlotte Dematons
Haar illustraties zijn verhaaltjes op zich

Alles van Charlotte Dematons

Charlotte Dematons

Charlotte Dematons’ werk herken je meteen: sprookjesachtige illustraties met prachtige kleuren en veel details. En wanneer je langer naar de platen kijkt, ontdek je overal kleine grapjes. Dat is ook een van haar motto’s. In Trouw zei Charlotte Dematons: “Mijn moeder wees ons altijd al op grappige dingen op straat. Als je goed oplet, stikt het ervan. Je kunt je ergeren aan al die bakfietsen, tot je er eentje voorbij ziet komen met een oma in de bak. Toen ik dat zag, heb ik haar meteen in Nederland getekend.” Na veel samengewerkt te hebben met schrijvers, wilde Charlotte Dematons eens zelf een prentenboek maken. Dat werd Ga je mee?. Hiervoor schilderde ze voor het eerst in vogelperspectief. Deze stijl heeft ze ook gebruikt in de populaire prentenboeken De gele ballon, Sinterklaas en Nederland

Onze boekentips

De boeken die Charlotte Dematons geïllustreerd heeft, zijn een genot om doorheen te bladeren. Iedere keer ontdek je weer een nieuw grapje of mini-verhaaltje. Van al haar werk zijn deze twee titels  onze favorieten op dit moment. Prachtige boeken om naar te kijken en om uit voor te lezen!

Populaire illustratoren

 • Annemarie van Haeringen

  Bekroond prentenboekmaker
  Meer lezen >
 • Harmen van Straaten

  Schrijver en illustrator van Superjan
  Meer lezen >
 • Ingrid en Dieter Schubert

  Makers van fantasievolle prentenboeken
  Meer lezen >
 • Gerda Dendooven

  Bijzondere kleurcombinaties
  Meer lezen >
 • Yvonne Jagtenberg

  Bedenkster van Balotje
  Meer lezen >

Over Charlotte Dematons

Charlotte Dematons werd geboren in Frankrijk (Evreux, 1957). Ze woonde daar met haar Franse vader, haar Nederlandse moeder en haar jongere broer. Na de middelbare school vertrok ze naar Nederland. Ze deed stiekem toelatingsexamen voor de Gerrit Rietveldacademie en werd toegelaten. Charlotte Dematons zat samen met Alex de Wolf en Juliette de Wit in de klas en kreeg les van onder andere Thé Tjong-Khing. Op een expositie op de kunstacademie werd ze gespot door de uitgever van Lemniscaat. Hij gaf haar een opdracht en dat resulteerde in Dido, haar eerste prentenboek. Daarna volgden er vele andere, waaronder De tuinen van Dorr van Paul Biegel en Nooit denk ik aan niets van Hans en Monique Hagen.  

Geliefd bij publiek en pers

Haar werk was al snel geliefd bij het publiek. Omdat de illustraties kleine verhaaltjes op zich zijn, verliest zowel jong als oud zich in haar boeken. In 2008 mocht ze het Prentenboek van de Kinderboekenweek maken (Fiets). Van het boek Sinterklaas dat in 2007 verscheen, werden in vier jaar tijd 100.000 exemplaren verkocht. Maar het prentenboek Nederland (2012) overtrof alles: 100.000 exemplaren verkocht binnen vier maanden na verschijning!

Veelvuldig bekroond

Charlotte Dematons ontving diverse prijzen voor haar werk. Voor De gele ballon ontving ze in 2004 de Kinderboekwinkelprijs en de Pluim van de maand. Een Zilveren Penseel en een Glazen Globe kreeg ze voor Nederland en een Zilveren Penseel voor Grimm (dat tevens de Zilveren Griffel won). De Gouden Griffel die ze in 2008 voor Sinterklaas ontving, deed haar veel. De waardering van kinderen was er al, maar met deze prijs ook de bewondering van volwassenen.  

Vergelijkbare boeken

Hond weet alles en wolf nietsDe Kinderboekwinkel Tip

Hond weet alles en wolf niets

Door: Sylvia Vanden Heede
€ 14,99
Jij en ik en mijn rode fiets

Jij en ik en mijn rode fiets

Door: Marit Törnqvist
€ 14,99
Het verhaal vertelt… (met gratis poster)De Kinderboekwinkel Tip

Het verhaal vertelt… (met gratis poster)

Door: Arend van Dam
€ 18,99
De Paraplu

De Paraplu

Door: Ingrid Schubert
€ 14,95
De tuin van de walvisDe Kinderboekwinkel Tip

De tuin van de walvis

Door: Toon Tellegen
€ 17,50
Heen en weer naar de stad

Heen en weer naar de stad

Door: Tom Schamp
€ 17,99
De gouden kooi

De gouden kooi

Door: Anna Castagnoli
€ 28,95
Een sprookje

Een sprookje

Door: Blexbolex
€ 18,95
Mannetje Tak

Mannetje Tak

Door: Julia Donaldson
€ 13,99
Is er dan niemand boos?De Kinderboekwinkel Tip

Is er dan niemand boos?

Door: Toon Tellegen
€ 16,50
Het is herfstDe Kinderboekwinkel Tip

Het is herfst

Door: Rotraut Susanne Berner
€ 13,50
Waar is de piratenvlag

Waar is de piratenvlag

Door: Joachim Krause
€ 9,95
Welterusten, Kleine Beer. Mini pop-upboek

Welterusten, Kleine Beer. Mini pop-upboek

Door: Martin Waddel
€ 12,95