Annie M.G. Schmidt
Schrijfster van de bekendste kinderverhalen

Alles van Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt schreef de bekendste kinderboeken en –gedichtjes van Nederland. Floddertje, Dikkertje Dap, Pluk van de Petteflet en natuurlijk de verhalen van Jip en Janneke. Nog steeds zijn haar boeken favoriet om uit voor te lezen voor het slapen- gaan. Ze kreeg veel waardering voor haar werk; Annie M.G. Schmidt won in 1964 als eerste de belangrijkste kinderboekenprijs van Nederland, de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur (nu de Theo Thijssenprijs). Ook ontving ze uit handen van Astrid Lindgren de hoogste internationale prijs die er voor kinderboeken bestaat: de Hans Christian Andersenprijs.
Annie M.G. Schmidt schreef niet alleen voor kinderen. Voor volwassenen schreef ze columns, teksten voor tv-series zoals Ja zuster, nee zuster en cabaretliedjes.
Ieder jaar rond haar verjaardag is het Annie M.G. Schmidt-week.

Onze boekentips

Het schatrijke oeuvre van Annie M.G. Schmidt biedt voor ieder wat wils! Deze twee titels zijn onze favorieten op dit moment.

Populaire boeken van Annie M.G. Schmidt

Allemaal sprookjesDe Kinderboekwinkel Tip

Allemaal sprookjes

 
€ 20,99
De leeuw is los!

De leeuw is los!

 
€ 9,99
FloddertjeDe Kinderboekwinkel Tip

Floddertje

 
€ 16,99
Ibbeltje

Ibbeltje

 
€ 16,99
Jip en Janneke

Jip en Janneke

 
€ 26,99
MinoesDe Kinderboekwinkel Tip

Minoes

 
€ 15,99
OtjeDe Kinderboekwinkel Tip

Otje

 
€ 20,00
Ziezo

Ziezo

 
€ 26,99
AbeltjeDe Kinderboekwinkel Tip

Abeltje

 
€ 15,50
Wiplala weerDe Kinderboekwinkel Tip

Wiplala weer

 
€ 14,95

Populaire auteurs en illustratoren

 • Fiep Westendorp

  Legendarische illustratrice
  Meer lezen >
 • Astrid Lindgren

  Pippi Langkous, de Bolderburen en meer! 
  Meer lezen >
 • Marit Törnqvist

  Maker van toverachtige beelden
  Meer lezen >
 • Paul Biegel

  Meesterverteller van sprookjesachtige verhalen
  Meer lezen >
 • Guus Kuijer

  Beschrijft kinderen zoals ze echt zijn
  Meer lezen >
 • Roald Dahl

  Van de GVR, Matilda, de Heksen en meer!
  Meer lezen >

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida Schmidt werd op 20 mei 1911 te Kapelle geboren en stierf 84 jaar later op 21 mei in haar geliefde stad Amsterdam. Ze vertrok na de middelbare school in Goes naar Den Haag om een notariaatstudie te volgen. Deze studie ruilde ze al snel in voor een cursus typen en ze ging aan de slag als bibliothecaresse, afwisselend in Vlissingen en Amsterdam. Na de oorlog werkte ze tot 1958 bij Het Parool. In 1938 debuteerde Schmidt met gedichten in het tijdschrift Opwaartsche Wegen, maar pas na de oorlog begon haar schrijverscarrière echt. In 1950 verschenen van Annie M.G. Schmidt drie bundels: En wat dan nog?, Het fluitketeltje en Brood en Mangelpers. Vanaf hetzelfde jaar had ze een relatie met Dick van Duijn met wie ze een zoon kreeg, Flip van Duijn. Flip zou later geregeld in haar werk meespelen.

Annie en Fiep Westendorp

Wie Annie M.G. Schmidt zegt, denkt meteen aan de andere kinderboeken-grootheid, Fiep Westendorp. Toen zij elkaar in 1947 ontmoetten, was dat het begin van een levenslange vriendschap én professionele samenwerking. Fiep illustreerde de avonturen van Jip en Janneke die vanaf 1952 t/m 1957 wekelijks op de kinderpagina in Het Parool verschenen. Later verzorgde Westendorp de illustraties van de klassiekers Pluk van de Petteflet, Floddertje en Otje. In 1990 werkten ze voor het laatst samen, aan het kinderboekenweekgeschenk Jorrie en Snorrie.

Bekroningen en het theaterlied

Annie M.G. Schmidts werk was erg geliefd. Naast bovengenoemde prijzen won ze de Edmond Hustinxsprijs voor haar toneeloeuvre, een Zilveren Griffel voor Minoes en Pluk van de Petteflet, een Gouden Griffel voor Otje en in 1987 de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre.   
Veel liedjes van Annie M.G. Schmidt zijn op muziek gezet, onder andere door haar vaste componist Harry Bannink. Uiteindelijk zijn alle 347 kinderversjes door uitgeverij Querido gebundeld in het boek Ziezo. Naar haar is de onderscheiding voor het beste theaterlied vernoemd: de Annie M.G. Schmidt-prijs.

Ook van Annie M.G. Schmidt