Anna Woltz
Avontuurlijke verhalenvertelster

Alles van Anna Woltz

Boeken van Anna Woltz

Anna Woltz

Anna Woltz begon met schrijven toen ze twaalf jaar oud was. Ze had een verhaal bedacht over vijf kinderen die samen een restaurant beginnen. Maar verder dan een paar hoofdstukken kwam ze niet; ze moest naar het gymnasium. Iedere zomervakantie daarna zat ze te schrijven terwijl andere kinderen uit haar klas naar het strand gingen. Ze maakte nooit een boek af, maar dat veranderde op haar vijftiende. Toen debuteerde ze met een bundel columns over haar leven op school die ze voor de Volkskrant schreef. Op haar zeventiende maakte Anna Woltz het boek over de kinderen die een restaurant beginnen af: Alles kookt over. Nu is ze fulltime schrijfster en heeft ze al enkele prijzen voor haar boeken in de wacht gesleept, waaronder zelfs een Gouden Griffel in 2016 voor Gips! Ze schrijft voor kinderen van 6 jaar tot en met 15+.

Over Anna Woltz

Anna Woltz (1981) gaat na het gymnasium in Den Haag geschiedenis studeren in Leiden. Niet om lerares te worden, maar om zo veel mogelijk over de wereld te leren zodat ze over meer dingen kan schrijven dan haar twee grote liefdes, koken en dieren. En dat is gelukt. Na haar studie start ze meteen met schrijven en het ene na het andere boek verschijnt. De verhalen spelen zich vaak af in het buitenland. Zoals het meisje dat aanspoelt op een Grieks eiland (Aangespoeld), twee broers die samen met Camilla en een krijsende baby door Zweden touren (Tien dagen in een gestolen auto) of Sam die als kamermeisje in Italië gaat werken (Onweer). Het maakt haar werk nog avontuurlijker!

Prijzen en eervolle vermeldingen

In 2012 won ze voor Ik kan nog steeds niet vliegen de Thea Beckmanprijs. Het boek gaat over de kinderen die in 1945 na de hongerwinter een zomerlang mogen aansterken in Denemarken. De jury was erg onder de indruk van de manier waarop ze het zware thema van de Tweede Wereldoorlog aangesneden had.
De bestseller Honderd uur nacht werd door velen getipt als de belangrijkste kanshebber op de Woutertje Pieterse Prijs, de Prijs van de Jonge Jury en de Gouden Lijst. Het werd uiteindelijk de leestip van de maand april 2015 in het tv-programma De Wereld Draait Door.
Voor het boek Mijn bijzonder rare week met Tess won Anna Woltz in 2015 maar liefst twee prijzen: de prijs voor mooiste boek van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury in de categorie 10-12 jaar én de Vlag en Wimpel. In 2010 gaf Vlaanderen het boek Red mijn hond ook al de prijs voor het mooiste boek (categorie 8-10 jaar).
In 2016 ontving ze de felbegeerde Gouden Griffel voor haar boek Gips. Er zullen vast nog vele bekroningen volgen!