Vergroten
Foto 1 van 2
Vergroten
Foto 2 van 2
De Kinderboekwinkel Tip

Het lied van de vreemdeling

Door: Linda Dielemans
  • Leeftijdscategorie 10-12 jaar
  • Boek bevat 272 pagina's
€ 18,99
  • Gratis verzending bij een bestelling vanaf € 45,00

  • Inpakken voor maar € 1,50

  • 14 dagen omruilgarantie

op bestelling leverbaar
binnen 2-3 werkdagen naar je verzonden

Omschrijving

De aarde beeft. De bomen schudden. Ik wankel. Dieporanje vlammen schieten bulderend omhoog. Wolken blokkeren de zon. Met een dreun komt er een zwarte, rokende steenbrok naast mijn voeten neer. Une is daar ergens. Helemaal alleen. Ze kan verdwalen, stikken, verpletterd worden door een rotsblok. Ik moet kiezen. 41.000 jaar geleden. Une is een neanderthalermeisje. Nano komt uit een stam van moderne mensen, op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Ze zien er anders uit, spreken een andere taal, hebben andere gewoonten en gebruiken. Kunnen twee stammen die zo van elkaar verschillen samenleven? Maar wanneer de vulkaan uitbarst, gloeiend hete lava spuugt en de aarde beeft, is het enige wat telt: overleven. LINDA DIELEMANS is schrijver en archeoloog. Ze voert je mee naar de verre prehistorie, naar een tijd waarin de neanderthalers die al honderdduizenden jaren in Europa woonden ineens te maken kregen met een heel ander soort mensen… Eerder schreef Linda Dielemans Schaduw van de leeuw, dat werd bekroond met de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury.

Gelezen door De Kinderboekwinkel

Een liefdeslied voor de Neanderthaler, dat is wat Linda Dielemans heeft gecomponeerd met dit verhaal dat zich afspeelt in de prehistorie. De sterke Une is met haar donkere huid een uitzondering in haar (Neanderthaler) stam. Ze hoopt dat een stamgenoot zijn vrouw niet elders zal huwen, maar hij heeft uiteraard vooral haar hulp nodig voor een stiekeme jacht in de nacht: het zal zijn tiende prooi zijn. Overmoedig en onervaren als hij is, loopt dit volledig mis - en zelfs de behulpzame Une kan hem niet behoeden voor onheil. Sterker nog, ze voelt zich schuldig over de fatale afloop.
'Het Lied van de Vreemdeling' begint spannend, rauw en concreet. Jacht, bloed, het strippen van huiden en verzorgen van wonden: Dielemans schetst het perfecte decor voor hoe het leven in die tijd eruit kan hebben gezien. Ze maakt levend wat gevonden is als handafdruk in een grot of als botten in de aarde. Dat doet ze zo fijn en goed: binnen mum van tijd leef je mee met underdog Une en met Nano - een leeftijdgenoot van een andere stam (homo sapiens) die op haar pad komt. De stammen clashen, begrijpen elkaar niet, zien er verschillend uit en houden elk vast aan eigen tradities. Geloof in een oermoeder die nog in een grot zou huizen versus een moederfiguur die is leeggebloed over de aarde om leven te geven aan de mensen: Une en Nano staan open voor elkaars gebruiken en stellen die van henzelf waar nodig ter discussie. Wanneer beide stammen verliezen hebben geleden en de aarde beeft, begrijp je precies waar Dielemans heengaat met het verhaal.
Als wij als moderne mensen minimaal een paar procent Neanderthaler-dna in ons hebben, moeten Une's en Nano's elkaar hebben gevonden in de drang tot overleven. En Linda Dielemans schetst op een uiterst geloofwaardige maar bovenal buitengewoon spannende en fijne wijze hoe dit gebeurd zou kunnen zijn. Haar hoofdpersonages zijn aimabel, boeiend en vurig: ze hebben ervoor gezorgd dat wij er nog zijn - en haar boek kunnen lezen.

Product informatie

AuteurLinda Dielemans
UitgeverijLeopold
Verschenenaugustus 2020
TaalNederlands
SoortZonder illustraties
ISBN9789025879396
Afmeting22.3 x 15.7 x 3 cm
Gewicht512 gram
VormHardback
NUR283 - Fictie 10-12 jaar