Marlie Marsman

Sinds april 2019 is Marlie de (heel) gelukkige eigenaar van De Kinderboekwinkel

Achtergrond

Marlie studeerde Pedagogische Wetenschappen en ging daarna aan de slag in de jeugdzorg. Een eigen (kinder)boekenwinkel leek altijd een onbereikbare droom, totdat precies op het juiste moment De Kinderboekwinkel aan de Rozengracht, bij haar om de hoek, ter overname werd aangeboden. Ze heeft er nog geen seconde spijt van gehad dat ze dit avontuur is aangegaan! 

Specialiteit

Marlie is dol op young adult boeken en leest graag fantasy in alle leeftijdscategoriën. Door haar drie jonge dochters is ze ook erg thuis in geschikte boeken voor beginnende lezers en in fijne voorleesboeken. 

Lievelingsboeken

Kiezen tussen boeken is natuurlijk onmogelijk, maar lange tijd heeft Marlie de volledige Harry Potter-reeks minimaal een keer per jaar herlezen (daar komt ze met deze baan alleen niet meer aan toe: er moeten nieuwe boeken gelezen worden). In het YA-fantasy genre blijft de Shadowhunters-serie van Cassandra Clare haar ultieme favoriet. Ook kan Marlie niet wáchten op de nieuwe Nevermoor, is ze dol op alles van Kelly Barnhill, leest ze met haar kinderen graag de klassiekers van Lindgren en Dahl, moet ze erg hard lachen om Dog Man en houdt ze van Nederlandse auteurs als Edward van den Vendel, Yorick Goldewijk en Pieter Koolwijk. Andere all time favorites: 'Dante en Aristoteles ontdekken de geheimen van het universum', 'De Veger', 'Matilda', 'Zonder Titel', maar ze vergeet er vast nog een heleboel en er komt ook vast nog een heleboel bij...

Kirsten König

Kirsten studeerde lang, lang geleden Nederlandse Taal- en Letterkunde en las altijd al alles wat los- en vastzat. Ze studeerde af op jeugdliteratuur. Ze werkt al 20 jaar in de kinderboeken en sinds 2017 voor De Kinderboekwinkel in Amsterdam.

Specialiteit

Haar ultieme missie als boekverkoper is toch wel een kind dat niet van lezen denkt te houden, wonderlijk verdiept zien raken in een boek. Kan alles adviseren, maar is dol op Engelstalige young adult, klassiekers, grappige 7+ titels en de illustraties in met zorg uitgevoerde non-fictie. En W.F. Hermans.

Lievelingsboeken

De liefde voor lezen begon ooit met de klassieker 'De Geheime Tuin', maar inmiddels is Kirsten een soort vuilnisvat  (op de goeie manier!) voor boeken. Momenteel zijn haar favorietste titels 'Anne, het Paard en de Rivier' (7+), 'Het Huis op Kippenpoten' (10+) en 'Het Onzichtbare Leven van Addie LaRue' (15+) . Haar lievelingsauteurs zijn Sophie Anderson, Susin Nielsen, Wouter Klootwijk, Lucy Strange, V.E. Schwab, Pieter Koolwijk, Alice Oseman - en sinds 'Daisy Jones & The Six' ook Taylor Jenkins Reid.

Waarom ze dit werk zo leuk vindt

(Kirsten vraagt of TikToks maken onder werktijd ook telt als reden, maar eigenlijk natuurlijk:) omdat boekenliefde zich zo fijn vermenigvuldigt als je 'm deelt. En Kirsten doet dat het allerliefst op zoveel mogelijk manieren: op de winkelvloer, in live-uitzendingen met auteurs en voor de socials van de winkel.

Louise Bos

Achtergrond

Louise studeerde Geschiedenis en maakte zelf ook een boek: Kaapse Raasdonders, een kookboek naar boeken van Annie M.G. Schmidt. Ze is al vele jaren werkzaam bij De Kinderboekwinkel en organiseert ook voorleesactiviteiten in de winkel.

Specialiteit

Louise weet veel van voorleesboeken, maar leest zelf ook erg graag 10+. 

Lievelingsboeken

Annie M.G. Schmidt is natuurlijk een favoriet en Louise leest ook graag Jaco Jacobs.

Esmee Schenck de Jong

Achtergrond

Esmee studeerde Journalistiek en werkt als freelancer voor diverse media. Onlangs verscheen haar debuutroman 'Omdat mijn lichaam het wil': een verzameling spannende verhalen uit haar bruisende leven, geschreven voor volwassenen.

Specialiteit

Esmee heeft een scherp oog voor esthetiek en houdt van kunst- én eigenzinnige prentenboeken. Sinds 2022/2023 is zij lid van de Penseeljury van het CPNB en beoordeelt zij samen met haar mede-juryleden welke boeken kans maken op het felbegeerde Gouden Penseel. Ook leest zij graag een diversiteit van boeken in onze overige leeftijdscategorieen.

Lievelingsboeken

Favoriet van 2022 was de dierendetective 'Jefferson' voor 10+.

Alyssa Burghout

Achtergrond

Alyssa is dol op prentenboeken en illustreert in haar vrije tijd ook graag zelf. Wanneer ze in het buitenland is, bezoekt ze het liefst zoveel mogelijk onafhankelijke boekwinkels om inspiratie op te doen.

Specialiteit

Alyssa houdt erg van de manier waarop illustraties een rol spelen in boeken. Daarom kijkt zij graag door de prentenboeken en mooie informatieve boeken die er in de winkel te vinden zijn. Daarnaast is zij dol op boeken vol spanning. Monsters, misdaden, horror… Het kan Alyssa niet eng genoeg zijn!

Lievelingsboeken

Wilder Girls van Rory Powers, Long way down van Jason Reynolds, George van Alexander Gino en Malamander van Thomas Taylor: onder andere deze boeken behoren tot de favo boeken van Alyssa.

Charlene Schmeltz

Achtergrond

Charlene heeft jaren gewerkt als actrice in het jeugdtheater. Nu geeft ze theater- en schrijfles aan kinderen en jongeren, en schrijft ze voor zichzelf en anderen. Ze is ook gek op voordragen en voorlezen.

Specialiteit

Charlene houdt van poëzie, sprookjes en pöetische verhalen. Van een mooi vormgegeven boek gaat haar hart sneller kloppen. Ze heeft een zwak voor peuters en kleuters, en leest ook graag boeken uit de 10+ kast. Hoewel ze zich vroeger prima kon identificeren met personages als Matilda en Pippi, vindt ze het heel erg fijn en mooi dat er nu kinderboeken zijn met kinderen met haar kleur en cultuur in de hoofdrol.

Lievelingsboeken

Matilda

Misschien wisten zij alles

Jelle van der Kwast

Achtergrond

Jelle groeide op in Amsterdam en kwam als kind veel in De Kinderboekwinkel. Tijdens zijn middelbare schoolperiode heeft hij zelfs een aantal dagen in de winkel stage gelopen. Nu is hij begonnen aan een vervolgstudie en springt hij op regelmatige basis bij in de winkel. Jelle schrijft zelf ook graag.

Specialiteit

Jelle houdt erg van young adult fantasy boeken, boeken over kunst en graphic novels.