Blog door Babysits

Het is belangrijk om het over diversiteit, cultuur en inclusie te hebben met kinderen. Weet je er niet zoveel vanaf of kan je wel wat tips gebruiken om het onderwerp goed te bespreken met  kinderen? Om gezinnen, leraren en oppassen te helpen diversiteit bij kinderen te introduceren, hebben we samen met Babysits enkele tips opgesomd die het praten over het onderwerp leuk en eenvoudig maakt!

Waarom het belangrijk is om over diversiteit te praten met kinderen

Het is de verantwoordelijkheid van volwassenen om de nieuwe generatie te leren hoe ze liefde en respect onder elkaar kunnen verspreiden en om hen te verzekeren dat ze een betere toekomst zullen hebben!

Als volwassenen is het belangrijk om te onthouden dat kinderen leren wat hen wordt voorgehouden. Mensen worden niet geboren met vooroordelen en gevormde kritische gedachten, dit leren zij pas later in hun leven. Wanneer een persoon vanaf jongs af aan leert dat elk mens bijzonder is en verschillende eigenschappen heeft, zal empathie, respect en coëxistentie in de samenleving op een natuurlijke wijze naar voren komen in hun leven. Op deze manier zal de wereld een meer gelijkwaardige samenleving krijgen.

Leer door middel van boeken

Het lezen van boeken is een goede manier om kinderen te leren over onderwerpen zoals diversiteit, inclusie, cultuur en privilege.

Ontdek een andere cultuur

Je kunt boeken gebruiken om kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met nieuwe culturen, die heel anders kunnen zijn dan die in hun directe omgeving. Met behulp van boeken kunnen kinderen leren hoe andere mensen leven, in dezelfde stad of over de hele wereld.

Voorbeelden van leuke kinderboeken over verschillende culturen zijn; 

Ga erop uit!
Een andere leuke manier om meer te leren over verschillende culturen en diversiteit is door erop uit te gaan. Door te reizen kan je verschillende soorten culturen en mensen zien. Je kunt bijvoorbeeld op bezoek gaan naar een nieuwe stad of een nieuwe buurt. Zo kun je zien hoe mensen op verschillende plaatsen leven. Het uitproberen van nieuw eten kan bijvoorbeeld een manier zijn om een andere cultuur te ervaren, zonder al te ver te hoeven reizen.

Leer over diversiteit en inclusie

Het is belangrijk om kinderen te leren dat iedereen ertoe doet en van waarde is ongeacht de verschillen. Elke persoon is anders en dat maakt hen juist bijzonder. Juist door de verschillen tussen mensen, wordt de samenleving betekenisvol en waardevol. Iedereen hoort dezelfde rechten en kansen te hebben ongeacht, cultuur, afkomst, gender, seksualiteit, uiterlijk, handicap enz.

Voorbeelden van boeken die het verhaal vertellen over diversiteit en inclusie, zijn;

Jezelf terug zien

Kinderen leren van de personen om hen heen. Of het nu gaat om een personage in een boek, de hoofdrolspeler in een film, of de kinderen in de buurt. Al deze personen kunnen een voorbeeld functies hebben voor een kind.

Als een persoon op een kind lijkt of een vergelijkbare achtergrond heeft, is de kans groter dat het kind zich met hem kan identificeren en zich kan verplaatsen in deze persoon. Daarom is het belangrijk om jezelf terug te zien in bijvoorbeeld boeken of films. Het motiveert kinderen om iemand na te streven en obstakels te overwinnen.


Boeken helpen goed bij de representatie van diversiteit. Of je nu ADHD hebt, autisme hebt, gelovig bent, in een rolstoel zit of zwart of wit bent, je kunt hier altijd wel een boek over vinden en je identificeren met de personages.

 

Bespreek privilege

Privilege is ook een belangrijk onderwerp waar je het over kunt hebben met kinderen. Dit kan hen helpen om andere mensen beter te begrijpen en meer perspectief te krijgen. Sommige mensen krijgen meer of minder kansen dan anderen. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijker toegang krijgen tot ondersteuning, zorg, werk of middelen. Of het kan juist voor sommige mensen veel makkelijker zijn om toegang te krijgen tot veel middelen.

Dit betekent niet dat de ene persoon ‘beter’ of slechter’ is dan de andere persoon, maar het is belangrijk om kinderen te onderwijzen en aan te moedigen om dankbaar te zijn voor wat ze hebben en aardig te zijn voor anderen.

Deze blog is geschreven door Babysits, hét online oppasplatform van Nederland. Ben je nog op zoek naar een betrouwbare oppas in Amsterdam? Neem dan snel een kijkje op Babysits.nl! 

12 resultaten
Suiker in melk

Suiker in melk

Door: Thrity Umrigar
€ 14,99
Lilah onderweg

Lilah onderweg

Door: Kristien Dieltiens
€ 19,95
Een koekje van eigen deeg

Een koekje van eigen deeg

Door: Iven Cudogham
€ 14,99
Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

Gebakken rijst met van alles en nog wat!!!

Door: Reza Kartosen-Wong
€ 15,99
Het Schitterende Samen Boek

Het Schitterende Samen Boek

Door: Yuval Zommer
€ 16,99
De allerbeste uitvinding van de hele wereld

De allerbeste uitvinding van de hele wereld

Door: Shamisa Debroey
€ 15,99
Sulwe

Sulwe

Door: Lupita Nyong'o
€ 14,99
Mam, waar blijft het kindje?

Mam, waar blijft het kindje?

Door: Marjet Huiberts
€ 14,99
Trots op haar!

Trots op haar!

Door: Matthew Cherry
€ 15,99
1

Taal

Leeftijd

Categorie