Fiep Westendorp

Fiep Westendorp (1916-2004) was een Nederlandse tekenares. Al vroeg had ze maar één droom en dat was illustratrice worden. Om die droom te verwezenlijken ging ze naar de kunstacademie in Rotterdam. Maar na het bombardement op Rotterdam in 1940 moest ze haar studie vroegtijdig beëindigen. Tijdens de oorlog woonde ze bij haar ouders in Zaltbommel en werkte ze aan het vervalsen van persoonsbewijzen. Na de bevrijding vertrok ze naar Amsterdam waar ze als illustrator ging werken voor het Parool en Vrij Nederland. In 1947 ontmoette ze in het journalistencafé Scheltema Annie M.G. Schmidt. Met Fieps illustraties bij Schmidts verhalen over Jip en Janneke in het Parool, begon hun legendarische samenwerking. Later illustreerde Fiep onder meer Pluk van de Petteflet, Otje en Floddertje van Annie M.G. Schmidt. Van 1957 tot 1968 maakte ze voor Mies Bouhuys de illustraties van de poezen Pim en Pom, de opvolgers van Jip en Janneke in het Parool. 
Omdat Westendorp nog nooit een Gouden of Zilveren Penseel had gewonnen, bedacht het CPNB in 1997 een speciale prijs voor haar: het Oeuvre Penseel. 
Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn alle kinderen in Nederland groot geworden met de tekeningen van Fiep Westendorp. In 2016 en 2017 wordt haar 100ste geboortedag uitgebreid gevierd. Net als het werk van Annie M.G. Schmidt zijn Fieps tekeningen nog steeds springlevend. 

Meer lezen over Annie M.G. Schmidt en over de illustratoren Beatrix Potter en Gertie Jaquet.

1 resultaten
Jip and Janneke

Jip and Janneke

Door: Annie M.G. Schmidt
€ 12,50
1

Taal

Nederlands (verwijder)

Leeftijd

Prijs